Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami, w cieście francuskim

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 3 sztuki
pieczarki 250 dag
ciasto francuskie 3 płaty
szparagi 3 sztuki
ser mozarella 100 dag

przyprawy i dodtaki

Sól czosnkowa jodowana Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżczki
oliwa 1 łyżeczka
masło do smażenia 1 łyżeczka
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami, w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka przekrawam w poprzek tak aby powstała kieszonka, Do środka nadziewam wcześniej usmażonymi na maśle drobno pokrojonymi pieczarkami z ząbkiem czosnku. Mięso doprawiam przyprawami do mięsa solą i pieprzem, oraz słodką papryką.
Krok 1 - Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami,  w cieście francuskim foto
2
Płat ciasta francuskiego wypośrodkowuje tak aby pierś się zmieściła i nadkrawam po brzegach w centymetrowe nacięcia. Kładę faszerowaną pierś i boki zawijam w tzw warkocza, Smaruje rozbełtanym jajkiem i posypuję jeszcze przyprawą do mięs oraz słodką papryką.
Krok 2 - Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami,  w cieście francuskim foto
3
Z pozostałego ciasta francuskiego i farszu z pieczarek robię tzw, różyczki pieczarkowe - roluję ciasto francuskie z farszem pieczarkowym.
Krok 3 - Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami,  w cieście francuskim foto
4
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia smaruje cienką warstwą oliwy i wykładam przygotowane piersi oraz różyczki pieczarkowe. Całość wkładam do piekarnia nagrzanego do 180-200 stopni i piekę 45 minut z termoobiegiem.
Krok 4 - Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami,  w cieście francuskim foto
5
Obrane i ugotowane wcześniej szparagi układam w formie do pieczenia posypuję drobną warstwą sera mozzarella i łyżką masła. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia mięsa wkładam szparagi do piekarnika.
Krok 5 - Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami,  w cieście francuskim foto
6
Gotowe danie wykładam na talerz
Krok 6 - Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami,  w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 14.05.2015 12:36
znakomity obiad :)
misia53 13.05.2015 23:07
smaczne danie
engie23 13.05.2015 21:00
apetycznie wygląda
paulette17 13.05.2015 16:46
Ale długa nazwa :D uwielbiam ciasto francuskie a twój kurczak wygląda rewelacyjnie !
w mojej kuchni 13.05.2015 15:45
przepyszne danie podano
inka2012 13.05.2015 15:19
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak