Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kaczki

    2 szt
  • orzechy laskowe

    80 g
  • olej

    z orzechów laskowych 50 ml
  • zielona fasolka szparagowa

    200 g
  • miód

    20 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • woda

    2 l
  • oliwa

    100 ml
  • ocet sherry

    50 ml
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • składnik niedostępny

    Przyprawa pięciu smaków 4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
Kaczkę doprawiamy przyprawą pięciu smaków, solą i pieprzem z obu stron.
Krok 2 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
Prażymy orzechy laskowe w piekarniku w temperaturze 180 C przez 10-15 minut. Po uprażeniu w ręczniku papierowym pozbywamy się łusek z orzechów.
Krok 3 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
Fasolę w osolonej wodzie gotujemy do miękkości.
Krok 4 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
Uprażone orzechy miażdżymy na mniejsze, drobne kawałki.
Krok 5 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
Do ugotowanej fasoli dodajemy orzechy, ocet cherry, oliwę z oliwek i olej z orzechów laskowych. Całość mieszamy.
Krok 6 - Pierś z kaczki z zieloną fasolką i orzechowym winegretem foto
Nacinamy skórę kaczki w kratkę. Smażymy piersi z kaczki na chłodnej, suchej patelni od strony skóry. Od momentu kiedy kaczka znajdzie się na patelni progresywnie zwiększamy moc ognia aby stopniowo wytapiał się tłuszcz. Smażymy po 4 minuty na stronę potem po 2 minuty. Dodajemy pod koniec sos sojowy oraz miód na piersi. Całość obracamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Przecinamy na mniejsze plastry i podajemy na naszej fasoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Docherro 21.10.2016 20:49
super pomysł na super mięsko:)
adelajda 17.10.2016 15:26
super mięsko :)
Malinka 17.10.2016 09:52
Ślinka cieknie na sam widok!!!
Edith85 17.10.2016 08:18
Zapowiada się ciekawie
norweska20 16.10.2016 23:11
smakowite zestawienie
KORAL 16.10.2016 22:43
Cudowne mięsko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat