odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Comber z królika z owocami leśnymi, odc. 17

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber z królika

    500 g
  • maliny świeże

    25 g
  • jeżyny

    25 g
  • borówki

    25 g
  • cytryna

    1 szt.
  • miód

    1 łyżeczka
  • kalafior

    0,5 główki
  • masło

    5 łyżek
  • wino czerwone

    25 ml
  • olej

  • szczypiorek

    do dekoracji
  • Rozmaryn suszony Prymat

  • Tymianek suszony Prymat

  • Owoc jałowca cały Prymat

  • Koperek suszony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Comber z królika z owocami leśnymi, odc. 17 foto
Mięso z królika przyprawić rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem z każdej strony. Królika smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przez kilka minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Comber z królika z owocami leśnymi, odc. 17 foto
. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i dodać na wierzch odrobinę masła. Piec w temperaturze 180°C przez 15–20 minut. W międzyczasie odwracamy mięso na drugą stronę. Po pieczeniu należy oddzielić mięso od kości.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Comber z królika z owocami leśnymi, odc. 17 foto
Do rozgrzanego rondla z odrobiną masła wrzucić jeżyny, borówki i maliny, wymieszać. Dodać czerwone wino i miód oraz owoc jałowca. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Comber z królika z owocami leśnymi, odc. 17 foto
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmażyć zblanszowane różyczki kalafiora. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Dodać masło, wymieszać.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Comber z królika z owocami leśnymi, odc. 17 foto
Na talerzu wyłożyć usmażone kalafiory, polać sosem z owoców leśnych i ułożyć mięso z królika. Udekorować szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.10.2017 23:09
Smacznie i kusząco;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat