Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem słodkiej nuty owocowej. Dzisiaj zapraszam na pieczoną pierś z kaczki, podawaną z aromatycznym sosem pomarańczowym. Pierś jest delikatna i soczysta, a słodki sos idealnie podkreśla wyjątkowość tego mięsa. Smacznie polecam! :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • piersi z kaczki

    2 sztuki
  • miód

    2 łyżki
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżki
  • sok z pomarańczy

    0.5 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta

SOS POMARAŃCZOWY

  • sok z pomarańczy

    0.5 sztuki
  • miód

    1 łyżka
  • skórka z pomarańczy

    1 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Do małego garnuszka wlewamy sok z połowy pomarańczy, musztardę, miód oraz dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy wszystko do lekkiego zgęstnienia sosu.

KROK 2. Piersi kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę w kratkę, uważając, aby nie uszkodzić mięsa i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 7 minut do momentu zarumienienia, a następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

KROK 3. Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z 2 łyżkami miodu, sokiem z połowy pomarańczy, 2 łyżkami musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystko podgrzewamy w garnuszku. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy podgrzaną mieszanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut (termoobieg). Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

Kaczkę odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło, a przy krojeniu nie wyciekły z niej płyny.

Gdy odpocznie kroimy ją w plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym. Życzę smacznego! :)

Futka
Po upieczeniu , aby mięso kaczki zachowało soczystość, należy je odstawić na chwilę, aby odpoczęło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat