Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki z musem agrestowym i skonsolidowanym jabłkiem z kaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na kaczkę

kaczka 1 szt
olej słonecznikowy 100 ml
majeranek 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
jabłka 4 szt

Mus agrestowy

agrest 500 g
cukier 250 g
Kardamon mielony Prymat 2 szczypty
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z musem agrestowym i skonsolidowanym jabłkiem z kaczki

Kroki postępowania

1
Umytą i wysuszoną kaczkę smarujemy olejem z każdej strony. Doprawiamy solą oraz majerankiem z każdej strony. Wsadzamy do środka kaczki dwa jabłka pozbawione gniazd nasiennych i zamykamy kaczkę wykałaczkami. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 1 - Pierś z kaczki z musem agrestowym i skonsolidowanym jabłkiem z kaczki foto
2
Kaczkę wsadzamy do brytfanny i pieczemy 3-3,5 godziny (termoobieg 165 C). Pół godziny przed zakończeniem ściągamy pokrywkę brytfanny.
Krok 2 - Pierś z kaczki z musem agrestowym i skonsolidowanym jabłkiem z kaczki foto
3
Wyciągamy kaczkę i czekamy aż ostygnie. Wycinamy dwie piersi z kurczaka i tylko je używamy w naszym daniu. Wyciągamy jabłka z kaczki i pozbawiamy je skórki. Mus dodajemy do kubeczka i mieszamy. Piersi dzielimy na pół i przekładamy do naszego tłuszczu w brytfannie i pieczemy jeszcze 15 minut.
Krok 3 - Pierś z kaczki z musem agrestowym i skonsolidowanym jabłkiem z kaczki foto
4
Myjemy agrest i pozbawiamy go szypułek i ogonków. Dodajemy do garnka i dolewamy wodę. Gotujemy aż owoce zaczną pękać i puszczać swój sok. Po około 10 minutach rozdrabniamy całość blenderem. Dodajemy sok z cytryny, cukier i kardamon. Całość gotujemy, mieszając około 20 minut aż masa zgęstnieje. Na koniec do wyparzonego słoiczka przecedzamy masę i wlewamy tylko czysty dżem bez pestek.
Krok 4 - Pierś z kaczki z musem agrestowym i skonsolidowanym jabłkiem z kaczki foto
5
Robimy kropki z naszego musu agrestowego a na środku wykładamy jabłko z kaczki.
Krok 5 - Pierś z kaczki z musem agrestowym i skonsolidowanym jabłkiem z kaczki foto
6
Wyciągamy piersi z kaczki i kładziemy na nasze jabłko.
Krok 6 - Pierś z kaczki z musem agrestowym i skonsolidowanym jabłkiem z kaczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 16.11.2015 13:45
na pewno smaczna
w mojej kuchni 15.11.2015 15:59
smaczny kąsek piersi
mirosława4 15.11.2015 15:37
smaczna sztuka mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak