Kaczka w sosie grzybowym, DS XVII odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Kaczka w sosie grzybowym, DS XVII odc. 37

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kaczka kojarzy się z wykwintnym daniem i słusznie! Jej smak jest wspaniały, zwłaszcza, gdy jest doprawiona odpowiednimi przyprawami i zestawiona z pasującymi dodatkami. W tym przepisie kaczka w sosie grzybowym!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • piersi z kaczki

    2 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki

Sos grzybowy:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    1 łyżka
  • Estragon suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • grzyby suszone

    30 g
  • woda z moczenia grzybów

    150 ml
  • pieczarki brązowe

    500 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • śmietanka 12%

    250 ml
  • natka pietruszki

    1/3 pęczka
  • koperek

    1/3 pęczka
  • cytryna

    1/2 sztuki

Sałatka:

  • sałata rzymska

    1 sztuka
  • mięta

    kilka listków
  • szczypiorek

    1/3 pęczka
  • pomidorki cherry

    6 sztuk
  • kiełki rzodkiewki

    50 g
  • Cream fraiche - dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami

    3 łyżki

Do smaku:

  • Sól w młynku Prymat

  • Pieprz w młynku Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kaczka w sosie grzybowym, DS XVII odc. 37

Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować idealna kaczkę w sosie grzybowym. Przed rozpoczęciem gotowania, warto pomyśleć o wyjęciu piersi z kaczki z lodówki. Bardzo ważne jest to, by nabrała temperatury pokojowej. Wtedy lepiej się smaży, a mięso jest idealne!

Grzyby, na bazie której przygotujecie sos namaczajcie w gorącej wodzie aż zmiękną. Te proste tipy pomogą Ci w przygotowaniu dania, które zachwyci Was smakiem.

Przygotowanie:

1. Pierś z kaczki od strony skóry solimy i pieprzymy, a następnie posypujemy tymiankiem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kaczkę skórą do dołu. Kiedy się zrumieni, smażymy z drugiej strony. Usmażoną kaczkę przekładamy na talerz, aby chwilę „odpoczęła”.

2. Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w drobne piórka, czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy drugą patelnię i wlewamy na nią olej. Przekładamy cebulę i czosnek, doprawiamy estragonem i gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Mieszamy całość.

3. Następnie kroimy pieczarki w duże kawałki i dokładamy je do sosu razem z liśćmi laurowymi. Dusimy ok. 10 minut. Gdy woda z sosu odparuje, wlewamy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy całość.

4.Siekamy zioła i dodajemy je na patelnię. Skrapiamy sos sokiem z cytryny, ponownie mieszamy i zdejmujemy z palnika.

5. Sałatę rzymską kroimy na duże kawałki, siekamy miętę i szczypiorek, pomidory cherry przekrawamy na pół. Składniki sałatki łączymy w misce, dodajemy kiełki, polewamy całość dipem śmietanowym i mieszamy sałatkę.

Sposób podania:

Kaczkę podajemy z sosem grzybowym i sałatką.

 

Więcej przepisów z programu Doradca Smaku znajdziecie zakładce Program TV -> Doradca SMAKU.

Doradca Smaku
Smażąc kaczkę, nie musimy wylewać na patelnię oleju. Pierś usmaży się na wytopionym tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dzidek 03.11.2022 20:22
Próbowałaś to kiedyś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat