Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w sosie grzybowym, DS XVII odc. 37
Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować idealna kaczkę w sosie grzybowym. Przed rozpoczęciem gotowania, warto pomyśleć o wyjęciu piersi z kaczki z lodówki. Bardzo ważne jest to, by nabrała temperatury pokojowej. Wtedy lepiej się smaży, a mięso jest idealne, a z pewnością nie jest twarde! Wbrew pozorom przepis na kaczkę w sosie jest banalnie prosty, a sami zobaczycie, że połączenie drobiowego mięsa kaczki z grzybami Was zachwyci!
Grzyby, na bazie której przygotujecie sos namaczajcie w gorącej wodzie aż zmiękną. Te proste tipy pomogą Ci w przygotowaniu dania, które zachwyci Was smakiem.
Przygotowanie:
1. Pierś z kaczki od strony skóry solimy i pieprzymy, a następnie posypujemy tymiankiem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kaczkę skórą do dołu. Kiedy się zrumieni, smażymy z drugiej strony. Usmażoną kaczkę przekładamy na talerz, aby chwilę „odpoczęła”.
2. Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w drobne piórka, czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy drugą patelnię i wlewamy na nią olej. Przekładamy cebulę i czosnek, doprawiamy estragonem i gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Mieszamy całość.
3. Następnie kroimy pieczarki w duże kawałki i dokładamy je do sosu razem z liśćmi laurowymi. Dusimy ok. 10 minut. Gdy woda z sosu odparuje, wlewamy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy całość.
4.Siekamy zioła i dodajemy je na patelnię. Skrapiamy sos sokiem z cytryny, ponownie mieszamy i zdejmujemy z palnika.
5. Sałatę rzymską kroimy na duże kawałki, siekamy miętę i szczypiorek, pomidory cherry przekrawamy na pół. Składniki sałatki łączymy w misce, dodajemy kiełki, polewamy całość dipem śmietanowym i mieszamy sałatkę.
Sposób podania:
Kaczkę podajemy z sosem grzybowym i sałatką.