Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 szt
wino czerwone wytrawne 150 ml
olej 2 łyżki
ząbek czosnku 2 szt
rozmaryn świeży 2 duże gałązki
sól i pieprz

Porada

Jeżeli nie lubimy różowego mięsa i wolimy je bardziej upieczone należy przetrzymać kaczkę w piekarniku dłużej przez ok. 10 min. Ważne aby jej nie piec za długo, bo zrobi się sucha.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem

Pierś z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę listki rozmarynu drobno posiekać, dodać do niego olej, wino, sól i pieprz-zamieszać. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć piersi kacze i odstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Pierś wyciągnąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórą do dołu położyć na rozgrzana patelnię i tak smażyć przez 5-6 min, następnie odwrócić pierś na druga stronę i smażyć ok 1 min. Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. (można włączyć funkcję grilla, wtedy skórka jest bardziej rumiana). Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak