odc. 48 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka

    4 szt.
  • sos śliwkowy

    20 ml
  • miód

    40 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • szalotka

    2 szt.
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • pieczarki

    100 g
  • śliwki

    3 szt.
  • szczypiorek usiekany

  • wino białe wytrawne

    80 g
  • imbir mielony

  • kurkuma mielona

  • olej

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia z kurczaka i przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz imbirem. Polewamy olejem i obtaczamy dokładnie w przyprawach.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
W garnku gotujemy dobrze osoloną wodę i do wrzącej wrzucamy pokrojone na połówki rzodkiewki. Od momentu zagotowania się wody, rzodkiewki gotujemy ok. 30 – 60 sekund. o tym czasie odcedzamy je na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
Na rozgrzanej patelni smażymy obtoczone w przyprawach kawałki kurczaka przez ok. 4-5 minut aż nabiorą złocistego koloru.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
Do pozostałego w żaroodpornym naczyniu oleju dodajemy miód.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
Zarumienione podudzia kurczaka ponownie wkładamy do naczynia, zalewamy 40 ml białego wina którym wypłukaliśmy patelnie po smażeniu. Udka wstawiamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 stopni na ok. 8 – 10 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
Szalotkę kroimy w cienkie plastry, a śliwki i pieczarki w ćwiartki. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szalotkę i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy również śliwki.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
Całości podlewamy 40 ml białego wina i pozwalamy odparować. Następnie dolewamy sos śliwkowy i pokrojony ząbek czosnku. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy potrawie nabrać smaku.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
W tym czasie drobno kroimy szczypiorek. Po upływie ok. 10 minut wyjmujemy kurczaka z piekarnika i przekładamy na patelnię do przygotowanego sosu. Cały tłuszcz z naczynia żaroodpornego również zlewamy na patelnię. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty. Na sam koniec posypując posiekanym szczypiorkiem.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
Na osobnej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na niego zblanszowaną wcześniej rzodkiewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy się zagrzeją, można je podawać jako dodatek do kurczaka.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
Kawałki kurczaka wykładamy na talerz, polewamy sosem, obok układamy rzodkiewki i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat