PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI

PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

MIĘSO

  • pierś z gęsi

    300 g
  • gęsi tłuszcz

    50 g
  • piwo

    400 ml
  • tymianek

    1 szczypta
  • majeranek Prymat

    1 szczypta
  • rozmaryn Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 łyzeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • miód lipowy

    1 łyzka
  • cebula

    1 szt

ZIEMNIAKI

  • ziemniaki

    2 szt
  • gęsi tłuszcz

    50 g
  • sól do smaku

    1 szczypta

CHUTNEY FIGOWY

  • figi

    200 g
  • marchewka

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • olej

    1 łyzka
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • goździki mielone

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • brązowy cukier

    50 g
  • ocet jabłkowy

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania




SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Czosnek ( 3 ząbki ) miażdżymy, mieszamy z solą, pieprzem , tymiankiem, majerankiem, rozmarynem oraz miodem lipowym.

Marynatą nacieramy oczyszczone mięso, zalewamy 200 ml piwa, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 12 godzin!

Im dłużej w marynacie, tym smak będzie bardziej wyrazisty.

W dużym garnku stapiamy tłuszczu gęsi, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, podsmażamy na złoto.

Dodajemy piersi z gęsi, obsmażamy z dwóch stron, a następnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa.

Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu.

CHUTNEY FIGOWY:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy.

Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu.

Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu.

Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając, aż uzyskamy kremową konsystencję.

SMAŻONE ZIEMNIAKI:

Z umytych i obranych ziemniaków wycinamy „kulki” – za pomocą narzędzia do dekorowania.

Smażymy na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku, solimy.

CAŁOŚĆ:

Podajemy gorące!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

30.01.2017 11:29
bardzo smaczny obiad

Bożena Matuszczyk

30.01.2017 09:05
Smaczne i kuszące;)

Małgorzata92

06.11.2016 14:09
Ciekawie :)

dollce

26.12.2014 13:25
pyszności

Wafelek2601

26.12.2014 10:02
Pięknie podana

Iwusia

25.12.2014 22:43
ale smaczne danie

Ostra Na Słodko

25.12.2014 20:16
Od czasu zrobienia pierwszej gęsi ( w sosie porzeczkowym ) teraz gości u mnie cały czas na jakieś większe okazje. Szkoda , ze długo się robi :( ALe warto!

Ada-Gaba

25.12.2014 19:16
świetnie przygotowane mięsko, musi być pyszne

norweska20

25.12.2014 19:12
rarytasik....chętnie bym skonsumowała

Mniam

25.12.2014 19:06
Bardzo wykwintne danie. Gęś w takiej marynacie musi smakować rewelacyjnie, a z takim dodatkami to już poezja smaków :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat