Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z gęsi 2 po 250 g
cebula czerwona 2
śliwki wędzone 25 g
masło 2 łyżki
kapusta czerwona mała główka
wino czerwone wytrawne 400 ml
cukier 3 łyżeczki
olej 2-3 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cząber
Kmin rzymski mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24

Kroki postępowania

1
Piersi z gęsi nacinamy od strony skóry w kratkę. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem czarnym mielony, wcierając dokładnie przyprawy w mięso.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24 foto
2
Smażymy gęś na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Najpierw smażymy od strony skóry przez 4–5 min, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy już tylko 1 min. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni. Na górze każdej piersi kładziemy po 1 łyżeczce masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°c przez 20 min bez przykrycia.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24 foto
3
Cebule kroimy w pióra, kapustę szatkujemy. Cebulę smażymy w garnku na oleju przez 2–3 minuty. Następnie dodajemy kapustę i mieszamy. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim i wlewamy czerwone wino. Po chwili dodajemy cukier i doprawiamy cząbrem. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki i doprawiamy solą. Smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24 foto
4
Upieczone piersi z gęsi kroimy w plastry. Podajemy na talerzach z porcją czerwonej kapusty.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elisa_45
elisa_45 23.12.2017 01:36
Michel mnie zainspirował i na pierwszy dzień Świąt będzie to danie.. napiszę co mi z tego wyszło ;)) Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2018

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak