Pierś kurczaka z sosem kurkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pierś kurczaka (użyłam 2 piersi) podana na sosie ze świeżych kurek (ok. 200 g) z natką pietruszki i koperkiem, ryż basmati z łyżką masła oraz pietruszką. Smak całego dania uzupełnia sałatka z rukoli, pomidorków cherry oraz czarnych oliwek z sosem vinegret na bazie musztardy francuskiej i miodu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos kurkowy:

  • kurki

    200 gramów
  • masło 82%

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    1 opakowanie
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek

Kurczak

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

    1 łyżeczka

Ryż

  • ryż basmati

    2 opakowania
  • masło 82%

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek

sałatka

  • rukola

    1 opakowanie
  • pomidorki cherry

    1 opakowanie
  • oliwki czarne

    0.5 słoika
  • czerwona cebula

    1 sztuka

Sos do sałatki

  • musztarda francuska

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • miód

    3 łyżki
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa extra virgin

    8 łyżek
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczak:
W misce wlewam oliwę oraz przyprawy. Kurczaka "spinam" wykałaczkami tak, aby po przekrojeniu miał okrągły kształt i wrzucam do marynaty. Daje go do lodówki na min. godzinę, aby smaki przeszły. Po tym czasie kurczaka smażę na patelni.

Sos:
Świeże kurki myje na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyszczam je z ziemi i trawy. Czyste kurki osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelnię po kurczaku dodaję masło, wrzucam cebulę oraz czosnek i podsmażam ok. 5 minut. Dodaję kurki, pieprz trochę soli i chwilę podsmażam. Dodaję odrobinę soku z cytryny. Zmniejszam moc palnika, wlewam śmietankę oraz natkę pietruszki i koperku. Sos jest gotowy.

Ryż:
Gotuję 2 torebki ryżu basmati według przepisu na opakowaniu. Gdy ryż jest al dente, wyciągam go z woreczków i mieszam z masłem oraz natka pietruszki.

Sałatka:
Pomidorki i oliwki kroję na pół. Cebulę siekam w półksiężyce. Rukolę umytą z pozostałymi składnikami mieszkam w misce. Na koniec polewam sosem.

Sos do sałatki:
Wszystkie składniki sosu wkładam do słoiczka, dobrze zakręcam i potrząsam energicznie, aby składniki się połączyły. Na koniec polewam nim sałatkę.
Danie ozdabiam gałązkami świeżego tymianku.

wikabend
Dobrym sposobem także na wyczyszczenie kurek to zalanie ich wrzątkiem dosownie na chwile w misce. Opadają wtedy na dno wszystkie "brudy:" Zdecydowanie ryż podany w ten sposób smakuje jeszcze lepiej :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat