Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos kurkowy:
-
kurki
200 gramów -
masło 82%
3 łyżki -
śmietana 30%
1 opakowanie -
cebula
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
natka pietruszki
1 pęczek -
koperek
1 pęczek
Kurczak
-
pierś z kurczaka
2 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
oliwa
2 łyżki -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka -
pieprz
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat
1 łyżeczka
Ryż
-
ryż basmati
2 opakowania -
masło 82%
2 łyżki -
natka pietruszki
1 pęczek
sałatka
-
rukola
1 opakowanie -
pomidorki cherry
1 opakowanie -
oliwki czarne
0.5 słoika -
cebula czerwona
1 sztuka
Sos do sałatki
-
Musztarda francuska Prymat
6 łyżek -
sok z cytryny
4 łyżki -
miód
3 łyżki -
pieprz
1 szczypta -
oliwa extra virgin
8 łyżek -
sól do smaku
1 szczypta
Sposób przygotowania
Kurczak:
W misce wlewam oliwę oraz przyprawy. Kurczaka "spinam" wykałaczkami tak, aby po przekrojeniu miał okrągły kształt i wrzucam do marynaty. Daje go do lodówki na min. godzinę, aby smaki przeszły. Po tym czasie kurczaka smażę na patelni.
Sos:
Świeże kurki myje na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyszczam je z ziemi i trawy. Czyste kurki osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelnię po kurczaku dodaję masło, wrzucam cebulę oraz czosnek i podsmażam ok. 5 minut. Dodaję kurki, pieprz trochę soli i chwilę podsmażam. Dodaję odrobinę soku z cytryny. Zmniejszam moc palnika, wlewam śmietankę oraz natkę pietruszki i koperku. Sos jest gotowy.
Ryż:
Gotuję 2 torebki ryżu basmati według przepisu na opakowaniu. Gdy ryż jest al dente, wyciągam go z woreczków i mieszam z masłem oraz natka pietruszki.
Sałatka:
Pomidorki i oliwki kroję na pół. Cebulę siekam w półksiężyce. Rukolę umytą z pozostałymi składnikami mieszkam w misce. Na koniec polewam sosem.
Sos do sałatki:
Wszystkie składniki sosu wkładam do słoiczka, dobrze zakręcam i potrząsam energicznie, aby składniki się połączyły. Na koniec polewam nim sałatkę.
Danie ozdabiam gałązkami świeżego tymianku.
Dobrym sposobem także na wyczyszczenie kurek to zalanie ich wrzątkiem dosownie na chwile w misce. Opadają wtedy na dno wszystkie "brudy:" Zdecydowanie ryż podany w ten sposób smakuje jeszcze lepiej :)![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się