Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka z sosem kurkowym

4.0
(22)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pierś kurczaka (użyłam 2 piersi) podana na sosie ze świeżych kurek (ok. 200 g) z natką pietruszki i koperkiem, ryż basmati z łyżką masła oraz pietruszką. Smak całego dania uzupełnia sałatka z rukoli, pomidorków cherry oraz czarnych oliwek z sosem vinegret na bazie musztardy francuskiej i miodu.

Składniki:

Sos kurkowy:

kurki 200 gramów
masło 82% 3 łyżki
śmietana 30% 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1 pęczek

Kurczak

pierś z kurczaka 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
oliwa 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat 1 łyżeczka

Ryż

ryż basmati 2 opakowania
masło 82% 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek

sałatka

rukola 1 opakowanie
pomidorki cherry 1 opakowanie
oliwki czarne 0.5 słoika
cebula czerwona 1 sztuka

Sos do sałatki

Musztarda francuska Prymat 6 łyżek
sok z cytryny 4 łyżki
miód 3 łyżki
pieprz 1 szczypta
oliwa extra virgin 8 łyżek
sól do smaku 1 szczypta

Porada

Dobrym sposobem także na wyczyszczenie kurek to zalanie ich wrzątkiem dosownie na chwile w misce. Opadają wtedy na dno wszystkie "brudy:" Zdecydowanie ryż podany w ten sposób smakuje jeszcze lepiej :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka z sosem kurkowym

Kurczak:
W misce wlewam oliwę oraz przyprawy. Kurczaka "spinam" wykałaczkami tak, aby po przekrojeniu miał okrągły kształt i wrzucam do marynaty. Daje go do lodówki na min. godzinę, aby smaki przeszły. Po tym czasie kurczaka smażę na patelni.

Sos:
Świeże kurki myje na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyszczam je z ziemi i trawy. Czyste kurki osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelnię po kurczaku dodaję masło, wrzucam cebulę oraz czosnek i podsmażam ok. 5 minut. Dodaję kurki, pieprz trochę soli i chwilę podsmażam. Dodaję odrobinę soku z cytryny. Zmniejszam moc palnika, wlewam śmietankę oraz natkę pietruszki i koperku. Sos jest gotowy.

Ryż:
Gotuję 2 torebki ryżu basmati według przepisu na opakowaniu. Gdy ryż jest al dente, wyciągam go z woreczków i mieszam z masłem oraz natka pietruszki.

Sałatka:
Pomidorki i oliwki kroję na pół. Cebulę siekam w półksiężyce. Rukolę umytą z pozostałymi składnikami mieszkam w misce. Na koniec polewam sosem.

Sos do sałatki:
Wszystkie składniki sosu wkładam do słoiczka, dobrze zakręcam i potrząsam energicznie, aby składniki się połączyły. Na koniec polewam nim sałatkę.
Danie ozdabiam gałązkami świeżego tymianku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak