Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka z sosem kurkowym
Kurczak:
W misce wlewam oliwę oraz przyprawy. Kurczaka "spinam" wykałaczkami tak, aby po przekrojeniu miał okrągły kształt i wrzucam do marynaty. Daje go do lodówki na min. godzinę, aby smaki przeszły. Po tym czasie kurczaka smażę na patelni.
Sos:
Świeże kurki myje na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyszczam je z ziemi i trawy. Czyste kurki osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelnię po kurczaku dodaję masło, wrzucam cebulę oraz czosnek i podsmażam ok. 5 minut. Dodaję kurki, pieprz trochę soli i chwilę podsmażam. Dodaję odrobinę soku z cytryny. Zmniejszam moc palnika, wlewam śmietankę oraz natkę pietruszki i koperku. Sos jest gotowy.
Ryż:
Gotuję 2 torebki ryżu basmati według przepisu na opakowaniu. Gdy ryż jest al dente, wyciągam go z woreczków i mieszam z masłem oraz natka pietruszki.
Sałatka:
Pomidorki i oliwki kroję na pół. Cebulę siekam w półksiężyce. Rukolę umytą z pozostałymi składnikami mieszkam w misce. Na koniec polewam sosem.
Sos do sałatki:
Wszystkie składniki sosu wkładam do słoiczka, dobrze zakręcam i potrząsam energicznie, aby składniki się połączyły. Na koniec polewam nim sałatkę.
Danie ozdabiam gałązkami świeżego tymianku.