Pierś gęsi faszerowana kalafiorem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z gęsi

    2
  • kalafior

    0,5
  • czosnek

    10
  • oliwa

  • przyprawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś gęsi faszerowana kalafiorem foto
Piersi gęsi ze skórą ( dzięki skórze mięso będzie bardziej soczyste po upieczeniu) na ok. 20-24h przed pieczeniem musimy zamarynować. Do miski wlewamy ok. 4 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1-1,5 łyżeczki soli oraz przyprawy. Ja dodałam pieprz czarny z kolendrą, dużo majeranku, nieco cząbru i rozmarynu, słodką mieloną paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso – odstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Pierś gęsi faszerowana kalafiorem foto
Kalafiora należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. W zamarynowanych piersiach musimy ostrym, długim i wąskim nożem zrobić otwór odpowiedni do faszerowania. Przygotowany otwór można nieco natrzeć marynatą, a następnie stopniowo wkładamy ugotowany kalafior i bardzo ściśle go napychamy, by było jak najwięcej.
Krok 3 - Pierś gęsi faszerowana kalafiorem foto
Gdy cała pierś jest nafaszerowana to za pomocą wykałaczki spinamy miejsce przez które wkładaliśmy farsz, aby w trakcie pieczenia się nie wydostał.
Krok 4 - Pierś gęsi faszerowana kalafiorem foto
Piersi wkładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temperaturze 180* ok. 80-90 minut. Aby podać mięso w efektowny sposób należy pokroić piersi w plastry.
Mysiunia
Mięso jest niezwykle delikatne, a dodatek kalafiora nie tylko podkreśli walory smakowe, ale również podniesie wartość wizualną dania : )

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 25.07.2015 00:16
smakowite zestawienie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat