Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ze szpinakiem i cebulką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 2 opakowania
mąka pół kg
masło łyżka
cebula 2
czosnek
woda szklanka (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem i cebulką

Cebulę obrać, posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Rozmrożony szpinak odcedzić, ewentualnie posiekać i wrzucić na roztopione masło z cebulą. Całość chwilę potrzymać na ogniu razem z 3rozgniecionymi ząbkami czosnku, oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i przełożyć farsz do miseczki. Można dodać trochę startego na małych oczkach żółtego sera.
Mąkę przesiać i dolewając wody, lepić ciasto. Na koniec wlać roztopione masło. Szybko zagnieść i ciepłe schować pod ściereczką lub miską. Wyjmując spod ściereczki kolejne porcje, wałkować i wycinać kółka od szklanki. Delikatnie rozciągać palcami i na środek nakładać farsz. Zawijać pierożki i zlepiać brzegi za pomocą mąki i/lub wody. Wrzucić do osolonej, gotującej się wody i czekać, aż wypłyną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 19.09.2012 22:40
pyszne
Konczi 19.09.2012 22:16
wow ale super przepis, muszę zapisać :)
Roksana1 19.09.2012 21:45
pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak