Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
jajko 1 szt
woda letnia 5 łyżka
truskawki 200 g
śmietana 150 g
cukier puder 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki z truskawkami

Truskawki dokładnie umyć, następnie pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Mąkę, jajko oraz wodę połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na cienki placek. Szklanką należy wykroić kółka, na każde położyć truskawki oraz dokładnie sklejać brzegi. Gotować w wrzątku do chwili aż pierogi wypłyną. Należy podawać na ciepło i polać wymieszaną z cukrem śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.08.2014 22:42
bardzo lubię takie pierogi
Kejti 20.08.2014 11:03
Domowe najlepsze :-)
gacopierz23 21.07.2014 11:06
nasze ulubione
marcia7 21.06.2014 14:51
letnie pierogi
monika141 21.06.2014 11:08
pyszne pierożki
olkaaa 21.06.2014 09:13
po prostu pycha
Patriszja
Patriszja 21.06.2014 08:45
a ja jem ze śmietaną :)
halinah 21.06.2014 07:46
Do pierogów z truskawkami nie dodaję śmietany, jem tylko z roztopionym masłem i cukrem. Śmietanę dodaję do pierogów z serem :) Gotuję też dłużej niż do momentu aż wypłyną bo były by za twarde.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak