Mini Banoffee

Mini Banoffee

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło 82%

    100 g
  • jajo

    1 szt
  • cukier puder

    2 łyżki
  • zimna woda

    2 łyżki
  • sól morska

    szczypta
  • sok z cytryny

    kilka kropel

Masa

  • masa kajmakowa/krówkowa

    1 puszka
  • banany

    2 sztuki
  • śmietana 36%

    250 ml
  • wanilia laska Prymat

  • mielony cynamon Prymat

  • świeża mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini Banoffee foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Mini Banoffee foto
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić i dodać jajo, sok z cytryny i wodę. Ciasto zagniatać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Krok 3 - Mini Banoffee foto
W rondelku podgrzać masę kajmakową, mieszając, aby nie powstały grudki i masa była jedwabiście gładka.
Krok 4 - Mini Banoffee foto
Następnie przygotować korpusy – dna i boki foremek-babeczek wysmarować masłem i dokładnie wylepić ciastem kruchym. Spód delikatnie nakłuć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Korpusy piec ok. 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru, wyjąć i wystudzić.
Krok 5 - Mini Banoffee foto
Na wystudzone przełożyć masę kajmakową, plasterki banana, a wierzch udekorować ubitą na sztywno kremówką z dodatkiem ziaren wanilii. Gotowe mini bannoffee posypać szczyptą cynamonu i listkiem mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

06.02.2017 10:39
właśnie piję kawusię przydałaby mi się taka jedna babeczka :)

Edita

27.01.2017 08:17
fajny przepis

cukiereczek

26.01.2017 19:25
Po prostu Boskie

Beatris

26.01.2017 18:35
Przepyszny deserek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat