Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Mini Banoffee

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna
200 g
masło 82%
100 g
jajko
1 szt
cukier puder
2 łyżki
zimna woda
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
sok z cytryny
kilka kropel

Masa

masa kajmakowa/krówkowa
1 puszka
banany
2 sztuki
śmietana 36%
250 ml
wanilia laska Prymat
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
Sklep Prymat
świeża mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Mini Banoffee

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Mini Banoffee foto
2
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić i dodać jajo, sok z cytryny i wodę. Ciasto zagniatać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Krok 2 - Mini Banoffee foto
3
W rondelku podgrzać masę kajmakową, mieszając, aby nie powstały grudki i masa była jedwabiście gładka.
Krok 3 - Mini Banoffee foto
4
Następnie przygotować korpusy – dna i boki foremek-babeczek wysmarować masłem i dokładnie wylepić ciastem kruchym. Spód delikatnie nakłuć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Korpusy piec ok. 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru, wyjąć i wystudzić.
Krok 4 - Mini Banoffee foto
5
Na wystudzone przełożyć masę kajmakową, plasterki banana, a wierzch udekorować ubitą na sztywno kremówką z dodatkiem ziaren wanilii. Gotowe mini bannoffee posypać szczyptą cynamonu i listkiem mięty.
Krok 5 - Mini Banoffee foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 06.02.2017 10:39
właśnie piję kawusię przydałaby mi się taka jedna babeczka :)
Edita 27.01.2017 08:17
fajny przepis
cukiereczek 26.01.2017 19:25
Po prostu Boskie
Beatris 26.01.2017 18:35
Przepyszny deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak