Pierożki z soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka

    4 szklanki
  • margaryna

    1 1/2 kostki
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • drożdże

    2 dag
  • sól

    1 szczypta
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mleko

    2 łyżki

Składniki na farsz

  • cebula biała

    2 szt
  • pieczarki

    20 dag
  • soczewica

    1/2 kg
  • pieprz

    do smaku
  • sól do smaku

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki z soczewicy foto
Wykonanie ciasta:
Drożdże utrzeć z cukrem w dwóch łyżkach ciepłego mleka i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Pierożki z soczewicy foto

Następnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 min.

Krok 3 - Pierożki z soczewicy foto
Wykonanie farszu:
Soczewicę namoczyć w wodzie przez 2 godziny i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na rumiano. Następnie połączyć z soczewicą. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.
Krok 4 - Pierożki z soczewicy foto
Wykonanie pierożków:
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki.
Krok 5 - Pierożki z soczewicy foto
Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6 - Pierożki z soczewicy foto
Piec 30 min w 170 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 17.03.2015 21:40
fajny przepis
Myszka75 17.03.2015 20:03
Bardzo podoba mi się ten pomysł. Na pewno go wypróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat