Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

soczewica 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cebula 0,5 sztuki
masło 1 łyżki
papryka czerwona 0,25 sztuki
szynka 15 dag

ciasto

mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z soczewicą

Kroki postępowania

1
Soczewicę rozgotować i dokładnie odcedzić
Krok 1 - Pierożki z soczewicą foto
2
następnie po wystudzeniu zmiksować do soczewicy dodać szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę i paprykę pokrojona w taką sama kostkę, dołożyć cebulę pokrojoną drobno i podsmażoną na maśle oraz przeciśnięty 1 ząbek czosnku, wymieszać dokładnie i doprawić 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oraz solą i pieprzem. Kiedy farsz jest już doprawiony dodać do niego jajko i dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 2 - Pierożki z soczewicą foto
3
następnie po wystudzeniu zmiksować do soczewicy dodać szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę i paprykę pokrojona w taką sama kostkę, dołożyć cebulę pokrojoną drobno i podsmażoną na maśle oraz przeciśnięty 1 ząbek czosnku, wymieszać dokładnie i doprawić 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oraz solą i pieprzem. Kiedy farsz jest już doprawiony dodać do niego jajko i dokładnie wszystko wymieszać.zlepione pierożki ugotować w sporej ilości osolonej wody i podawać gorące polane tłuszczem wytopionym z boczku
Krok 3 - Pierożki z soczewicą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 09.01.2015 17:23
takich jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak