Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z pieczarkami i kaszą pod cebulką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ok. 350 g
masło 2 łyżki
żółtko jajek 2
woda pół szklanki
sól pół łyżeczki
cebule 2
kasza gryczana woreczek
pieczarki ok. 30 dag
Kucharek przyprawa uniwersalna
Bułka tarta klasyczna Prymat
kostka grzybowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z pieczarkami i kaszą pod cebulką

Farsz: Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę posiekać i poddusić na maśle razem z pieczarkami. Oprószyć przyprawą typu Kucharek. Kaszę ugotować w wodzie z kostką bulionową grzybową. Pieczarki wymieszać z osączoną na sicie ugotowaną kaszą. Zagęścić bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Można zmielić w maszynce.

Ciasto: Mąkę przesiać z solą,dodać wystudzone stopione masło,żółtka i gorącą wodę. Zagnieść ciasto, schować w ciepłe miejsce na 20 min. Rozwałkować i wycinać małe kółka szklanką lub kieliszkiem. Napełniać farszem, sklejać i dociskać brzegi widelcem. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną. W tym czasie zeszklić cebulę. Pierogi osączyć z wody i podawać po cebulową pierzynką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 01.01.2013 23:14
extra przepis
Monika58 01.01.2013 22:30
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak