Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z parówkami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy bardzo ciepłą (gorącą) wodę. Na początku mieszamy drewnianą łyżką do połączenia, następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy rękoma tak długo aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Ciasto owijamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut, poprawia to elastyczność ciasta. Po tym czasie odcinamy połowę ciasta.
Ciasto wałkujemy na większy kawałek, przykładamy parówkę i odcinamy kawałek ciasta wielkości większej jak parówka. Parówkę owijamy ciastem, boki dokładnie zlepiamy tak jak pierogi dookoła parówki.
Tak przygotowane parówki wkładamy na gotującą osoloną wodę i gotuję od 5-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.
W między czasie boczek pokroić i podsmażyć.
Parówki po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową ,każdą pokroić na 1 cm. kawałki.
Ułożyć porcjami na talerze ,polać podsmażonym boczkiem.
Ozdobić natką pietruszki.