Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z parówkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami moimi pierożkami z parówkami. Zazwyczaj robię tradycyjnie pierogi, ale chciałam uzyskać coś innego co zaskoczy moich domowników i udało mi się. Tak przygotowane pierożki bardzo smakowały rodzince.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna 2.5 szklanki
woda gorąca 1 szklanka
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo:

boczek wędzony 250 gramów
parówki cienkie 3 sztuki
olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka
natka pietruszki 4 gałązki

Porada

Boczek można podsmażyć również z obraną pokrojoną cebulką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z parówkami

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy bardzo ciepłą (gorącą) wodę. Na początku mieszamy drewnianą łyżką do połączenia, następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy rękoma tak długo aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Ciasto owijamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut, poprawia to elastyczność ciasta. Po tym czasie odcinamy połowę ciasta.

Ciasto wałkujemy na większy kawałek, przykładamy parówkę i odcinamy kawałek ciasta wielkości większej jak parówka. Parówkę owijamy ciastem, boki dokładnie zlepiamy tak jak pierogi dookoła parówki.
Tak przygotowane parówki wkładamy na gotującą osoloną wodę i gotuję od 5-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.
W między czasie boczek pokroić i podsmażyć.
Parówki po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową ,każdą pokroić na 1 cm. kawałki.
Ułożyć porcjami na talerze ,polać podsmażonym boczkiem.

Ozdobić natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:17
Dobre.
Bożena Matuszczyk 21.11.2018 17:41
Dziękuję.;)
bietka 21.11.2018 08:58
Bardzo fajny przepis : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak