Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z mięsem drobiowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
sól szczypta
olej 3 łyżki
gorąca woda 1 i 3/4 szklanki

Farsz

mięso gotowane z kurczaka
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
Majeranek suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z mięsem drobiowym

Kroki postępowania

1
Farsz: na patelni w niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaję ugotowane, pokrojone mięso drobiowe (np. z rosołu) oraz przyprawy i zioła do smaku.
Krok 1 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
2
Następnie przekładam mięso do miski, studzę i rozdrabniam blenderem, ponownie doprawiam przyprawami do smaku.
Krok 2 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
3
Ciasto: na stolnicy mieszam ze sobą mąkę, szczyptę soli, olej i zagniatam ciasto dodając gorącą wodę.
Krok 3 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
4
Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Dzielę je na kilka części, które będę wałkowała - resztę nakrywam ściereczką.
Krok 4 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
5
Rozwałkowuję każdą część ciasta dosyć cienko i wykrawam pucharkiem do lodów krążki
Krok 5 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
6
Nakładam farsz i dokładnie zlepiam boki.
Krok 6 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
7
Na tak przygotowany pierożek, czeka już tylko ozdobna falbanka
Krok 7 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
8
Zlepiam wszystkie pierożki w tzw. falbankę, ale można sobie to uprościć np. widelcem.
Krok 8 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
9
Kiedy wszystkie pierożki są już gotowe nastawiam garnek z wodą, solę i dodaję 1 łyżkę oleju, aby się nie posklejały.
Krok 9 - Pierożki z mięsem drobiowym foto
10
Do gotującej się wody wrzucam pierożki i od momentu wypłynięcia czekam jeszcze przez chwilę, następnie wyjmuję.
Krok 10 - Pierożki z mięsem drobiowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 16.01.2015 09:44
takie jedzonko smaczne bardzo lubię zjeść..
Gracer 15.01.2015 17:27
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak