Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z jabłkiem i kokosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 1
olej roślinny 4 łyżki
woda letnia 4 łyżki
mleko 0,5 szklanka
sól

Farsz

jabłka 10
wiórki kokosowe 100 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Porada

Pierożki smakują zarówno ciepłe jak i chłodne polane np. jogurtem owocowym. Są idealne na ciepłe dni. Smacznego! ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z jabłkiem i kokosem

Farsz:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, lekko odcisnąć. Dodać pozostałe składniki farszu i wymieszać. Cukier można dodać do smaku, w zależności od tego czy jabłka będą bardzo kwaśne czy też nie.

Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać żółtko, szczyptę soli, wodę, olej i mleko, i zagnieść tak aby ciasto było plastyczne. Kawałki ciasta cienko rozwałkować i filiżanką wyciąć kółeczka na pierogi.

Farsz nakładać małą łyżeczką. Ulepione pierogi wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem łyżeczki soli i oleju.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.05.2016 09:56
ciekawe nadzienie
adelajda 06.09.2015 18:48
Ciekawe nadzienie :)
paulina2157 02.09.2015 06:52
fajny pomysł na nadzienie
IKrakowianka 01.09.2015 22:17
świetne połączenie
Wiktoria29 01.09.2015 19:20
chętnie bym zjadła
Bernadeta1 01.09.2015 18:38
takich nie jadłam a na pewno wyśmienite
kuchcik89 01.09.2015 18:32
fajny pomysł na farsz :)
Justi2401 01.09.2015 17:41
Świetny pomysł na pierogi na słodko ;) takich jeszcze nie próbowałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak