Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z czerwoną kapustą i kaszą jęczmienną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
olej 1 łyżeczka
sól do smaku
gorąca woda

Farsz

kapusta czerwona 1/4 małej główki
kasza jęczmienna 1 woreczek
marchewka 1 szt
seler korzeniowy średniej wielkości 1/4 szt
ząbki czosnku 2
cebula biała 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z czerwoną kapustą i kaszą jęczmienną

Farsz

Kaszę ugotować w bulionie z kury doprawionym dla intensywniejszego smaku.
Kapustę posiekać jak najdrobniej.
marchewkę, seler, cebulę zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek wycisnąć.
W naczyniu wymieszać kapustę z resztą warzyw i dusić na maśle przez 10 minut bez przyprawiania.
Ugotowaną kaszę odsączyć ostudzić i wymieszać z duszonymi wcześniej warzywami. Przyprawić solą pieprzem prawdziwym i ziołowym, papryką ostrą i słodką.
Do wywaru z ugotowanej kaszy dolać wody dodaćjednego gożdzika i dwie kulki ziela angielskiego, ten wywar posłuży do gotowania pierożków.




Ugnieść ciasto rozwałkować na ok. 2mm pokroić w kwadraty 8x8 cm.
Na tak przygotowanym cieście umieścić odpowiednią ilosc przygotowanego farszu i sklejać jak chińskie pierożki.
Gotowe pierożki podsmarzyć na maśle tak aby ich spody lekko stwardniały.
W dóżym garnku rozpuścić margarynę lub masło tak aby zazkryło dno, poukładać w nim pierożki i powoli zalać wrzącym wywarem.
Dusić pod przykryciem około 12 minut.



Rozpuścić masło ze śmietaną na patelni dolać odrobine ciepłej wody, ciągle mieszając dodać kilka kropli MAGI szczyptę soli i pieprzu.
Tak oto przygotowanym sosikiem delikatnie dla smaczku polewamy pierożki na tależu i podajemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.12.2014 18:19
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak