Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z czerwoną kapustą i kaszą jęczmienną
Kaszę ugotować w bulionie z kury doprawionym dla intensywniejszego smaku.
Kapustę posiekać jak najdrobniej.
marchewkę, seler, cebulę zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek wycisnąć.
W naczyniu wymieszać kapustę z resztą warzyw i dusić na maśle przez 10 minut bez przyprawiania.
Ugotowaną kaszę odsączyć ostudzić i wymieszać z duszonymi wcześniej warzywami. Przyprawić solą pieprzem prawdziwym i ziołowym, papryką ostrą i słodką.
Do wywaru z ugotowanej kaszy dolać wody dodaćjednego gożdzika i dwie kulki ziela angielskiego, ten wywar posłuży do gotowania pierożków.
Ugnieść ciasto rozwałkować na ok. 2mm pokroić w kwadraty 8x8 cm.
Na tak przygotowanym cieście umieścić odpowiednią ilosc przygotowanego farszu i sklejać jak chińskie pierożki.
Gotowe pierożki podsmarzyć na maśle tak aby ich spody lekko stwardniały.
W dóżym garnku rozpuścić margarynę lub masło tak aby zazkryło dno, poukładać w nim pierożki i powoli zalać wrzącym wywarem.
Dusić pod przykryciem około 12 minut.
Rozpuścić masło ze śmietaną na patelni dolać odrobine ciepłej wody, ciągle mieszając dodać kilka kropli MAGI szczyptę soli i pieprzu.
Tak oto przygotowanym sosikiem delikatnie dla smaczku polewamy pierożki na tależu i podajemy.