Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki wegetariańskie
Farsz:
Marchewkę należy zetrzeć na grubych oczkach, kapustę drobno poszatkować, usmażyć na oleju.
Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć z cebulką. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem do smaku. Do farszu można dodać natkę pietruszki. Na ciasto nakładać farsz i lepić pierogi ( ciasto ciężko się lepi dlatego zrobiłam kulki) i smażyć na głebokim tłuszczu (oleju) z obu stron.
Sos:
jogurt naturalny
majonez
czosnek
1 świeży ogórek
przyprawa tzatziki
Ogórka należy zetrzeć na grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt, dwie łyżki majonezu, dwie łyżeczki przyprawy, całość wymieszać.
Pierożki podawać z schłodzonym sosem lub czerwonym barszczykiem.
Smacznego:)