Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki wegetariańskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
kefir 400 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
pieczarki 10 szt
marchewka 1 szt
sól
pieprz
kapusta młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki wegetariańskie

Z kefiru, mąki i sody wyrobić ciasto (mąki należy dodać tyle ile zabierze kefir)
Farsz:
Marchewkę należy zetrzeć na grubych oczkach, kapustę drobno poszatkować, usmażyć na oleju.
Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć z cebulką. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem do smaku. Do farszu można dodać natkę pietruszki. Na ciasto nakładać farsz i lepić pierogi ( ciasto ciężko się lepi dlatego zrobiłam kulki) i smażyć na głebokim tłuszczu (oleju) z obu stron.
Sos:
jogurt naturalny
majonez
czosnek
1 świeży ogórek
przyprawa tzatziki
Ogórka należy zetrzeć na grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt, dwie łyżki majonezu, dwie łyżeczki przyprawy, całość wymieszać.
Pierożki podawać z schłodzonym sosem lub czerwonym barszczykiem.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 03.07.2013 16:31
bardzo dobre:)
Amellia 02.07.2013 08:06
smaczne mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak