Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki francuskie z farszem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1
ser biały 1 kostka
szczypiorek 1
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki francuskie z farszem

Kroki postępowania

1
Farsz:

Można z czym kol wiek zrobić takie pierożki np na święta z makiem.Ja robię tradycyjnie z Twarożkiem.

Ser biały pokruszyć do miski,dodać posiekany szczypiorek,sól,pieprz.

Ciasto Francuski (kupcze) akurat nie musimy go wałkować bo jest w dość cienkiej formie.Wyżynamy kółka przy pomocy szklanki.
Krok 1 - Pierożki francuskie z farszem foto
2
Na nasze kółeczka nakładamy farsz i zlepiamy rogi (muszą być one bardzo dobrze dociśnięte) można pomóc sobie również widelcem.

Tak przygotowane pierożki kładziemy na blach pokrytą papierem do pieczenia.
Krok 2 - Pierożki francuskie z farszem foto
3
Żółtko jajka oddzielamy i smarujemy nasze pierożki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 min.Aż ciasto pięknie się nam zarumieni.

Tak gotowe pierożki najlepsze są jeszcze ciepłe.

Smacznego
Krok 3 - Pierożki francuskie z farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 25.12.2012 06:55
smacznie
Klausia 24.12.2012 16:20
Muszę spróbować :)
Lemon 24.12.2012 10:42
pycha
Piotr-21 23.12.2012 22:52
smaczne
Barbara/zuza22_85 23.12.2012 22:42
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak