Pierożki faszerowane kurczakiem zagrodowym z warzywami i kurkami podane na kremowym purée z dyni Konrada Birka

Pierożki faszerowane kurczakiem zagrodowym z warzywami i kurkami podane na kremowym purée z dyni Konrada Birka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    150 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • Farsz:

  • uda z kurczaka zagrodowego bez

    2 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • kurki

    80 g
  • włoszczyzna

    100 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • kolenda

    1 pęczek
  • oliwa

    do smażenia
  • sól

  • gałka muszkatałowa

  • puree

  • dynia

    300 g
  • cebula

    1/2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mleko kokosowe

    150 ml
  • sól

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • bulion

    100 ml
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierożki faszerowane kurczakiem zagrodowym z warzywami i kurkami podane na kremowym purée z dyni Konrada Birka

Konrad Birek poleca:
Przygotować farsz:
Oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z pokrojoną w kostkę cebulą, kurkami i pokrojoną w paseczki włoszczyzną w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach (można również zostawić nie mielony).

Przygotować ciasto:
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor.

W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować, aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło.
Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym purée i udekorować ulubionymi kiełkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

asiatok 16.05.2016 22:22
Cudowności.Pyszotka!
ben-ka 09.12.2015 11:26
Wspaniale się prezentują.
Marwit 26.09.2015 17:46
Super odskocznia od tradycyjnych pierogów :)
BernadettaP 07.05.2014 22:08
Mega pierożki- i są mega wypasione i wyglądają mega smacznie !
mirecka12 03.02.2014 11:32
ciekawa propozycja, ;-)
Rycerz
Rycerz 02.01.2014 15:08
Ciekawy przepis
pawlito 13.11.2013 11:37
wyglądają apetycznie
Melania 13.11.2013 08:19
Wspaniałe :)
krystyna330 31.10.2013 14:21
pyszny obiad
Margaretkaw 29.10.2013 18:22
Wspaniałe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat