Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
150 g -
żółtko jajek
1 szt -
olej
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
Farsz:
-
uda z kurczaka zagrodowego bez
2 szt -
cebula
1/2 szt -
kurki
80 g -
włoszczyzna
100 g -
ząbek czosnku
1 szt -
kolenda
1 pęczek -
oliwa
do smażenia -
sól
-
gałka muszkatałowa
-
puree
-
dynia
300 g -
cebula
1/2 szt -
masło
2 łyżki -
mleko kokosowe
150 ml -
sól
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Kmin rzymski mielony Prymat
-
Imbir mielony Prymat
-
bulion
100 ml -
oliwa
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pierożki faszerowane kurczakiem zagrodowym z warzywami i kurkami podane na kremowym purée z dyni Konrada Birka
Przygotować farsz:
Oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z pokrojoną w kostkę cebulą, kurkami i pokrojoną w paseczki włoszczyzną w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach (można również zostawić nie mielony).
Przygotować ciasto:
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor.
W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować, aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło.
Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym purée i udekorować ulubionymi kiełkami.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)