Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi żytnie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 3 szklanki
jajko 1 sztuka
woda 2/3 szklanki
sól szczypta
Farsz: 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi żytnie

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajko.
Krok 1 - Pierogi żytnie foto
2
Dodajemy stopniowo wode i mieszamy, pierw łyżką później ręką zagniatając ciasto.
Krok 2 - Pierogi żytnie foto
3
Ciasto przekładamy na deskę i zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy podsypując troche mąką by się nie przykleiło. Z ciasta wycinamy kwadraty i napełniamy farszem. Farsz przygotowałam z obgotowanej kapusty kiszonej z dodatkiem zmielonego gotowanego mięsa i grzybów doprawione solą i pieprzem. Z farszy formujemy kulki i wkładamy na środek ciasta. Składamy na pół i brzegi sklejamy dociskając ciasto widelcem.
Krok 3 - Pierogi żytnie foto
4
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy zaraz po ugotowaniu, lub odsmażone. Można polać ketchupem.
Krok 4 - Pierogi żytnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 20.04.2015 07:30
muszą być smaczne
jagoda5913 26.03.2015 23:50
Ciekawe...
pajbek 26.03.2015 21:22
Zjadłoby się :-)
gosia561 26.03.2015 21:06
ciekawy farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak