Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ziemniaczano-pieczarkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dag.
jajko 1 szt.
woda 130 ml.
ziemniak 30 dag.
pieczarki 40 dag.
cebula 2 szt.
czosnek 2-3 ząbki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna do posypania
olej 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ziemniaczano-pieczarkowe

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać.Opłukać.Ugotować we wrzącej,osolonej wodzie pod przykryciem.Ugotowane odcedzić.Odstawić do ostygnięcia.Nastepnie przepuścić przez maszynkę.
Krok 1 - pierogi ziemniaczano-pieczarkowe foto
2
Piecarki opłukać,obrać.Pokroić w plasterki.Poddusić na tłuszczu do miękkości wraz z obraną,opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą.Dodać do ziemniaków.Wymieszać.Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.Wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - pierogi ziemniaczano-pieczarkowe foto
3
Z mąki,wody i jajka sporządzić ciasto pierogowe.Stolnicę posypać mąką.Rozwałkować ciasto.Szklanką wycinać kółka.W środek wkładać nadzienie.Sklejać pierogi.Gotować we wrzącej,osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Krok 3 - pierogi ziemniaczano-pieczarkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.01.2013 10:44
musze wyprobowac
Joannasz3190 12.01.2013 12:29
Rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych ruskich pierogów :)
Joanna108
Joanna108 12.01.2013 11:35
świetne
Poison1988 12.01.2013 10:58
z takim nadzieniem jeszcze nei jadłam ale połączenie super :)
gosia56 12.01.2013 10:57
ciekawy przepis
halina17 12.01.2013 10:56
Dobry pomysł na farsz do pierogów
Sylwia26 12.01.2013 10:42
muszę spróbować bo apetycznie wyglądają
gosia561 12.01.2013 10:03
bardzo ciekawy farsz, coś dla mnie
ONY_za_kare 12.01.2013 09:55
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak