Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi żelazne - podsmażane.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 1 kg
jajko 1 szt
woda letnia 0,5 l
sól do smaku
olej rzepakowy 3 łyżki

Farsz

ziemniaki 1,5 kg
cebula 2-3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Do przypraw czasami dodaję oregano.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi żelazne - podsmażane.

Farsz:
Ziemniaki i cebulę ścieramy jak na placki ziemniaczane. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość podsmażamy na patelni z odrobiną oleju cały czas mieszając, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru - masa powinna być dość gęsta, kleista. Masę wystudzić.
Ciasto:
Na blat przesiewamy 1 kg mąki. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem. Powoli do mąki wlewamy ciasto i zaczynamy ugniatać - ja wszystko robię na początku widelcem.
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza. W zależności od mąki można jej jeszcze trochę dodać.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy. Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia. Ugotowane pierogi wrzucamy do chłodnej wody, gdy trochę się schłodzą podajemy.Polewamy wszystko smażoną cebulką ze skwarkami.
Moim zdaniem najsmaczniejsze są podsmażane dodawane z śmietanką. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 30.09.2014 17:25
ciekawy przepis :)
Lis 20.09.2014 14:36
Żelazne dlatego gdyż u nas w regionie na kluski z surowych ziemniaków mówi się kluski żelazne (bardzo często takie robi się do czarniny), a te pierogi mają smak właśnie takich klusek, zresztą ich przygotowanie też jest takie samo - więc są to pierogi żelazne:)
ONY_za_kare 17.09.2014 10:11
a czemu żelazne?
zabcia117 17.09.2014 06:48
Kocham takie!!
inka2012 15.09.2014 16:03
moje ulubione pierogi!
V_kuchareczka 14.09.2014 20:41
pyszne pierogi
Renata9 14.09.2014 15:16
smaczne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak