Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
3 szklanki -
woda ciepła
1 szklanka -
sól
1/4 łyżeczki
farsz
-
szpinak mrożony
1 opakowanie -
czosnek
2 ząbki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
jajko
1 sztuka -
masło
2 łyżeczki
sos
-
kostka rosołowa
1 warzywna -
serek topiony
10 dkg -
mąka pszenna
2 łyżki -
śmietana 18 proc
200 ml -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
ser żółty starty
10 dkg
Przepis i sposób przygotowania Pierogi ze szpinakiem w szybkim sosie serowym
składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty.
farsz
Szpinak rozmrozić.
Podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem.
sos
zagotować 0,5 litra wody z kostką rosołową.
Dodać serek topiony oraz starty ser żółty i rozpuścić.
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody,zagęścić sos.
Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową
na każdy kwadrat ciasta kłaść łyżkę farszu i zlepiać(ja to robię "maszynką" do pierogów- trójkątnych) ,ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Zapiekać bez pokrywki 30 minut w 180 stopniach
pierogi można dodatkowo posypać startym serem w trakcie pieczenia najlepiej smakują lekko spieczone-są chrupiące![]()
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się