Pierogi ze szpinakiem w szybkim sosie serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • sól

    1/4 łyżeczki

farsz

  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżeczki

sos

  • kostka rosołowa

    1 warzywna
  • serek topiony

    10 dkg
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • ser żółty starty

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto
składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty.

farsz
Szpinak rozmrozić.
Podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem.

sos
zagotować 0,5 litra wody z kostką rosołową.
Dodać serek topiony oraz starty ser żółty i rozpuścić.
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody,zagęścić sos.
Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową

na każdy kwadrat ciasta kłaść łyżkę farszu i zlepiać(ja to robię "maszynką" do pierogów- trójkątnych) ,ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Zapiekać bez pokrywki 30 minut w 180 stopniach
Aleksandra/Olcia
pierogi można dodatkowo posypać startym serem w trakcie pieczenia najlepiej smakują lekko spieczone-są chrupiące

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 18.03.2015 08:23
Smakowitości
jasiek 15.03.2015 16:50
dobrze się to komponuje
kloruś 15.03.2015 16:48
chętnie bym się poczęstowała!
halina17 15.03.2015 16:39
Lubię pierogi ze szpinakiem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat