Pierogi ze szpinakiem okraszone cebulą i boczkiem

Pierogi ze szpinakiem okraszone cebulą i boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    250 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    200 gram
  • mąka

    500 gram
  • śmietana

    75 ml
  • woda

    200 ml
  • cebula

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty i posiekany szpinak podsmażam na niewielkiej ilości masła. Po podsmażeniu dodaję śmietanę, i podsmażając delikatnie mieszam. Ciasto na pierogi wykonuję z mąki połączonej z żółtkiem i ciepłą wodą. Po dokładnym wygnieceniu wałkuję je, wycinam krążki, nakładam szpinak, zlepiam brzegi i gotuję w posolonej wodzie, aż wypłyną.
Drobno pokrojony boczek i cebulę podsmażam na patelni, a następnie posypuję na pierogi.
Ciepłe pierogi, posypuję odrobiną Kucharka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

08.05.2013 16:04
nie jadłam jeszcze

Kasnaj

08.09.2012 19:49
wyglądają super :) zjadłabym takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat