Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serem
Przygotowanie jest dość proste, ale wymaga odrobiny czasu i zabawy manualnej...
Zacznijmy więc od ciasta, filozofii nie ma, do miski z wodą dosypujemy stopniowo mąkę cały czas mieszając, oraz roztopione masło i sól, cały czas dodając mąkę, gdy ciasto przestaje przywierać do rąk, ugniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Po rozwałkowaniu wycinamy z dużego placka małe kółka, możemy to robić "przyrządem" do wycinania placków na pierogi, albo szklanką od piwa :)
Gdy ciasto jest gotowe możemy przejść do przyrządzenia farszu, nie powinno nam to zająć dłużej niż 10 minut...
Szpinak dokładnie myjemy, następnie wrzucamy do gotującej się wody dosłownie na minutę, dodajemy do rozdrobionego twarogu, solimy, pieprzymy i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Aby dodać naszym pierogom odrobinę charakteru polecam do farszu dodać podsmażoną cebulkę!
Tak przygotowany farsz formujemy w małe kulki i zawijamy w pierożki. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i trzymamy je w niej aż nie wypłyną. Po wypłynięciu nadają się do spożycia :)
Smacznego!