Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI ZE SZPINAKIEM

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1 kg
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej 2 łyżki

Farsz

szpinak mrożony 800 g
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat

Porada

Niewykorzystane ciasto, jak również gotowe pierogi ( surowe, ugotowane) możemy spokojnie mrozić.

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI ZE SZPINAKIEM

Kroki postępowania

1
Szpinak podsmażamy na masełku, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny szpinak przecedzamy przez sito.
Krok 1 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto
2
Dwie szklanki mąki wsypujemy do misy, dodajemy całe jajko, łyżkę oleju, doprawiamy solą i mieszamy.
Krok 2 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto
3
Całość zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto
4
Dodajemy mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Krok 4 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto
5
Gotowe ciasto podsypujemy mąką, a następnie wałkujemy.
Krok 5 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto
6
Za pomocą odwróconej szklanki wycinamy w cieście koła.
Krok 6 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto
7
Ciasto nadziewamy szpinakiem, formując pierogi.
Krok 7 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto
8
Brzegi pierogów dekorujemy widelcem.
Krok 8 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto
9
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Nie zapominajmy o posoleniu wody i dodaniu niewielkiej ilości oleju. Czekamy, aż pierogi wypłyną na powierzchnię wody i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy ze stopionym masełkiem.
Krok 9 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak