Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami suszonymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki suszone 200 g
mąka pszenna 2 szklanki
olej 1 łyżka
jaja 1 szt
woda ciepła 3/4 szklanki
cukier brązowy 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
kardamon 1 szczypta
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami suszonymi

Przygotować wszystkie składniki. Zarobić ciasto mąki wcześniej przesianej z dodatkiem gorącej wody, soli jaja i oleju. Odłożyć na chwilę pod przykryciem aby odpoczęło. Rozwałkować i szklanką wycinać kółka ,nakładać po jednej suszonej śliwce dodać cukru i sklejać .
Gotować w osolonej wodzie 4 min . od wypłynięcia na powierzchnie .
Polać stopionym masłem z dodatkiem szczypty kardamonu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 28.12.2015 19:40
ciekawy smak
w mojej kuchni 25.12.2015 15:10
same pyszności do zjedzenia
Wacław 21.12.2015 09:59
smaczne pierożki :-)
sliwka 21.12.2015 09:09
Ciekawy przepis;))
wwwiolka 20.12.2015 19:57
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 20.12.2015 19:54
Super pomysł.
gosia1988 20.12.2015 19:38
fajne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak