Pierogi ze śliwkami i prażonymi migdałami

Pierogi ze śliwkami i prażonymi migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • masło

    30 g
  • woda

    200 ml
  • sól do smaku

  • śliwki węgierki

    400 g
  • cukier

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    30 g
  • olej

    1 (do gotowania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki kroimy i obsypujemy cukrem.
Ciasto- mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.
Rozwałkowujemy ciasto, szklanką wydrążamy kółka, a następnie nadziewamy je śliwkami.
gotujemy wodę z łyżką oleju rzepakowego (żeby pierogi podczas gotowania się nie posklejały).
Pierogi wrzucamy do gotowanej wody i gotujemy do czasu kiedy wypłyną na wierzch.
Migdały uprażyć na patelni z łyżeczką masła.
Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni następnie mieszamy je z migdałami i posypujemy cukrem lub polewamy miodem.

zapraszam na www.kokieteriasmaku.blogspot.com

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jusiaa

03.11.2013 18:26
Ze śliwkami jeszcze nie miałam okazji spróbować. Bardzo apetycznie wyglądają te pierożki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat