Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 500 g
mąka pszenna 400 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt
woda gorąca 3/4 szklanki
cukier kryształ 1/2 szklanki
masło 80 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
woda 3 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać ,dodać sól i mąkę ziemniaczaną . Wlewać po trochu gorącej wody ,mieszać łyżką i zaparzyć ciasto ,wbić jajko .
Krok 1 - Pierogi ze śliwkami  foto
2
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i odłożyć pod przykryciem na pół godziny .
Krok 2 - Pierogi ze śliwkami  foto
3
Rozwałkować ciasto cieniutko podsypując mąką .
Krok 3 - Pierogi ze śliwkami  foto
4
Wykrawać foremką lub szklanką kółka i nakładać wypestkowane śliwki po połówce lub mniejszą całą .Posypać cukrem według uznania.
Krok 4 - Pierogi ze śliwkami  foto
5
Lepić pierogi dokładnie aby brzegi się nie rozkleiły podczas gotowania .
Krok 5 - Pierogi ze śliwkami  foto
6
Wrzucać na wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię .
Krok 6 - Pierogi ze śliwkami  foto
7
Wyjąć z wody i wyłożyć na talerze , można polać masłem stopionym z dodatkiem bułki tartej .
Krok 7 - Pierogi ze śliwkami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.09.2016 08:42
apetyczne :)
pestka 07.09.2016 07:38
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak