Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 3 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
woda ciepła ok 1 szklanka
olej 2 łyżki
sól szczypta

DODATKOWO

śliwki węgierki na nadzienie
cukier trzcinowy doposypania
masło do polania
mięta do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwką

Kroki postępowania

1
Na stolnice przesiewamy mąkę. Robimy z niej kopczyk do którego dajemy sól, żółtko oraz olej. Składniki mieszamy nożem, dodając stopniowo wodę.
Krok 1 - Pierogi ze śliwką foto
2
Gdy dodamy cały płyn, ciasto zarabiamy już w dłoniach do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Krok 2 - Pierogi ze śliwką foto
3
Gotowe wałkujemy na grubość około ok 3 mm . Z ciasta wycinamy koła (np. od szklanki).
Krok 3 - Pierogi ze śliwką foto
4
Umyte śliwki przekrawamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części. Na każde wycięte koło wykładamy porcje śliwek (po około 0,5 owocu). Owoce dodatkowo posypujemy cukrem trzcinowym.
Krok 4 - Pierogi ze śliwką foto
5
Następnie zlepiamy pierogi. Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Po wyjęciu pierogi polewamy rozpuszczonym masłem. Dodatkowo oprószamy je cukrem i podajemy.
Krok 5 - Pierogi ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 17.12.2016 16:51
Pyszne, dużo bym dała za porcyjkę :)
jagoda5913 17.12.2016 01:09
pyszne pierogi
MagdalenaIC 17.12.2016 00:19
Pysznie :)
IKrakowianka 16.12.2016 20:11
uwielbiam takie pierogi :)
gusia1000 16.12.2016 18:38
Bardzo dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak