Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt
woda gorąca 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżeczka
śliwki węgierki 300 g
masło 2 łyżki
woda 3 litry
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwką

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać ,dodać sól ,olej, wlać wodę gorącą i nożem wymieszać . Dodać jajko i wyrobić rękami ,odłożyć na chwilę przykryte .
Krok 1 - Pierogi ze śliwką  foto
2
Ciasto rozwałkować raczej cieniutko ,podsypując mąką .
Krok 2 - Pierogi ze śliwką  foto
3
Pokroić na kwadraty i układać wypestkowane śliwki , ćwiartkę lub połówkę w zależności jakie duże robimy pierogi .
Krok 3 - Pierogi ze śliwką  foto
4
Zlepić ciasto klejąc przeciwległe boki do środka .
Krok 4 - Pierogi ze śliwką  foto
5
Wrzucamy do wrzątku lekko posolić i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Nie przykrywamy w czasie gotowania bo pierogi mogą się rozklejać .
Krok 5 - Pierogi ze śliwką  foto
6
Ugotowane wyjmujemy i przelewamy na moment zimą wodą aby zahartować .Polewamy stopionym masłem lub śmietaną z cukrem .Podajemy na ciepło .
Krok 6 - Pierogi ze śliwką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 19.03.2017 17:31
Fajne, jeszcze nie jadłam ze śliwką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak