Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

FARSZ

ziemniaki 600 g waga po obraniu
kapusta kiszona 250 g
boczek wędzony 300 g
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

CIASTO

gorąca woda 2,5 szk
mąka pszenna 6 szk typ 500
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy

Kroki postępowania

1

FARSZ :
Ziemniaki i kapustę ugotować w osobnych garnkach.
Letnie ziemniaki ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce.
Kapustę odcedzić i drobno pokroić.
Boczek pokroić w kostkę, cebulę także i podsmażyć na patelni.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.
Krok 1 - Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy foto
2
CIASTO :
Do miski przesiać mąkę razem z solą, wlać olej i wodę i połączyć składniki.
Potem zagnieść ciasto na blacie lub stolnicy.
Porcje ciasta wałkować na cienkie placki i wycinać kółka szklanką lub foremką.
Krok 2 - Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy foto
3

Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu,
Krok 3 - Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy foto
4
zlepiać pierogi i układać je na ściereczce przykrywając drugą aby nie wysychały.
Krok 4 - Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy foto
5
Po zlepieniu pierogów gotować je w dużej ilości lekko osolonej wody.
Krok 5 - Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy foto
6
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z surówką, można okrasić smażoną cebulką lub skwareczkami.
Krok 6 - Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 25.06.2015 15:50
oj pojadłbym...
Margo1 16.06.2015 07:13
zjadłabym takie pierożki
ZEWA 15.06.2015 19:13
dziękuję za miłe słowa
Bernadeta1 13.06.2015 20:14
wyglądają bardzo apetycznie
justynkag 13.06.2015 11:18
Pysznie.Chętnie bym zjadła
bertpvd 13.06.2015 10:22
uwielbiam pierogi w takim wydaniu :) pyszne
Franciszek 13.06.2015 00:15
Pyszne pierogi
Edith85 12.06.2015 22:14
ja też chętnie wypróbuję :)
Sroczka 12.06.2015 21:54
Ależ te pierogi musiały być pyszne.
dom-agi 12.06.2015 21:52
Ciekawy pomysł!
pajbek 12.06.2015 20:37
Muszę wypróbować Twój przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak