Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami, kapustą i boczkiem Zewy
Kroki postępowania
FARSZ :
Ziemniaki i kapustę ugotować w osobnych garnkach.
Letnie ziemniaki ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce.
Kapustę odcedzić i drobno pokroić.
Boczek pokroić w kostkę, cebulę także i podsmażyć na patelni.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.
Do miski przesiać mąkę razem z solą, wlać olej i wodę i połączyć składniki.
Potem zagnieść ciasto na blacie lub stolnicy.
Porcje ciasta wałkować na cienkie placki i wycinać kółka szklanką lub foremką.
Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu,
Podawać z surówką, można okrasić smażoną cebulką lub skwareczkami.