Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami - jak u babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
cebula 2 sztuki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami - jak u babci

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy wgłębienie, po czym wbijamy
jajko i dodajemy nieco wody. Następnie zagniatamy ciasto,
wałkujemy je; wykrawamy krążki.
Ziemniaki gotujemy i tłuczemy, dodajemy do nich część drobno posiekanej cebuli, którą wcześniej usmażyliśmy a także sól, oraz pieprz do smaku.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Nakładamy niewielką ilość ziemniaczanego farszu na krążek naszego ciasta i formujemy pierogi.
Wrzucamy je następnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy dopóki
nie wypłyną na powierzchnie, co jakiś czas mieszając.
Drugą część naszej smażonej, posiekanej cebuli stosujemy jako omastę i dekorację, kiedy już pierogi spoczywają na talerzu.
Zaleca się, by pieprz użyty w potrawie był dobrze wyczówalny.

Takich pierogów trudno próżno szukać w restauracjach, czy innych punktach gastromomicznych a te ruskie mogą stanowić jedynie ich przedsmak i to też nie zawsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 15.05.2013 11:32
Bardzo lubię, niestety trzeba poświęcić sporo czasu na wykonanie...
adelajda 10.05.2013 20:11
lubię wszystkie pierogi
David 10.05.2013 18:34
bardzo dobre
Marta11 10.05.2013 16:37
mialam dzisaj na obiad
IwonaDD 10.05.2013 16:36
smaczne pierożki
Olga_SK 10.05.2013 15:41
jeszcze takich nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak