Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 kg
masło roztopione 5 łyżek
mleko ciepłe 5 łyżek
woda letnia ok.2 szklanek
Farsz:
ziemniaki 1 kg
kapusta kiszona 1/2 kg
masło 1/2 kostki
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki po 2 łyżki
koperek po 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Na stolnice wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól, stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy, studzimy i puszczamy przez maszynke. Kapuste płuczemy raz, kroimy. W rondlu rozpuszczamy pół kostki masła i wrzucamy kapuste. Kapuste dusimy aż będzie miękka. Uduszoną kapuste mieszamy z ziemniakami, dodajemy pokrojoną pietruszke, przyprawiamy. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wykrawamy kółka, na każdym układamy łyżeczke farszu i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju. Pierogi okraszamy i posypujemy świeżym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.12.2013 00:06
z takim farszem jeszcze nie robilam a na pewno pyszne
Olga_SK 25.10.2013 11:28
Ciekawe! Muszę spróbować zrobić taki farsz :)
Habibi 25.10.2013 09:48
Dawno takich nie jadłam - ja dodaję do farszu zrumienione skwarki i sporo usmażonej cebulki. Robię też ze słodką kapustą i ziemniakami, nawet ostatnio robiła z dodatkiem fasoli :)
Zdzisław 25.10.2013 08:13
smacznie wygląda
iwi 25.10.2013 08:08
Ciekawa jestem smaku
Renata9 24.10.2013 22:03
pyszne te pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak