Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z zielonawymi gołąbkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
masło 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
woda ciepła 0,5 szkl
sól do smaku

Farsz

grzyby świeże 1 kg gołąbków
cebula 1 szt
olej 1/4 szkl
sól do smaku
pieprz

Porada

Gołąbki to jedne z moich ulubionych grzybów. Delikatne w smaku, idealne do sosów. W moim regionie nazywane zielonymi betkami, tradycyjnie podawane jako farsz do pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z zielonawymi gołąbkami

Kroki postępowania

1
Grzyby dokładnie obieramy, ściągając z wierzchu zieloną błonkę i myjemy. Wrzucamy na wrzątek i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy grzyby, studzimy i kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i grzyby, doprawiamy mocno solą i pieprzem, Smażymy, aż woda całkiem odparuje z grzybów, studzimy.
Krok 1 - Pierogi z zielonawymi gołąbkami  foto
2
Do mąki dodajemy sól, masło, żółtko z jajka i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy zwarte ciasto.
Krok 2 - Pierogi z zielonawymi gołąbkami  foto
3
Rozwałkowujemy je cienko, wykrawamy koła, nadziewamy i lepimy pierogi.
Krok 3 - Pierogi z zielonawymi gołąbkami  foto
4
Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z zielonawymi gołąbkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.10.2014 18:59
lubię pierogi
marcia7 21.10.2014 15:16
ciekawe pierożki
Aleksandra/Olcia 21.10.2014 15:11
ooo mniam pycha
Futka 21.10.2014 13:40
Pyszne pierożki z grzybami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak