Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

  • woda

  • truskawki

  • śmietana słodka

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z truskawkami

Mąkę rozsypać na stolnicy, albo do miski. Do środka wlać jajko, stopniowo mieszając dodając wody, tyle ile zabierze ciasto, żeby nie było zbyt rzadkie. Wyrabiać ciasto przez jakieś 10 minut. Potem rozwałkować, wycinać krążki(szklanką, kubeczkiem) i do każdego wkładać małą truskawkę, albo połówkę dużej. Wrzucać na osoloną i gotująca się wodę, i gotować przez kilka minut-do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze słodką śmietaną i cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

eli82 08.06.2011 20:00
pycha !!
FAFIK 04.04.2011 21:44
Pychotka!
Dorota76 25.02.2011 15:09
truskaweczki zjadła bym
Mati13 11.11.2010 09:12
troche chude te pierogi:P ale zjadlbym z truskawkami:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat