Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
jajko 2 szt
sól
olej rzepakowy 3 łyżki
woda letnia 0,5 l

Farsz

truskawki świeże 1 kg
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami

Robimy ciasto, na blat przesiewamy 1 kg mąki. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem. Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza. W zależności od mąki można jej jeszcze trochę dodać.
Farsz:
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, zasypujemy cukrem.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy. Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia. Smacznego - ja najbardziej lubię je z jogurtem lub z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 21.06.2014 10:57
jedne z ulubionych
gacopierz23 19.06.2014 20:56
bardzo lubimy
IwonaDD 18.06.2014 18:25
pychota!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak