Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z tartymi ziemniakami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 1 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
masło 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki

Składniki na nadzienie

ziemniaki 60 dag
cebula biała 1 szt.
olej 4 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z tartymi ziemniakami

Wykonanie nadzienia:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z cebulą, przyprawić do smaku i smażyć na oleju około 20 minut cały czas mieszając.
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto z dodatkiem ciepłej wody i rozpuszczonym masłem.
Wykonanie pierogów:
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką krążki, nakładać ziemniaczany farsz i dokładnie zlepiać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane przysmażoną cebulką lub skwarkami z wędzonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 14.02.2016 15:08
ciekawy przepis
Renata9 14.02.2016 11:33
Takie pierogi to bym zjadła :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak