Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soją i grzybami leśnymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz do pierogów

soja 10 dag
podgrzybki 1 garść suszonych
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
olej roślinny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 2,5 szklanki
wrzątek 0,5 szklanki
olej roślinny 1 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka
mąka pszenna do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soją i grzybami leśnymi

Kroki postępowania

1
Soję moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin po czym płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie aż zmięknie.
Krok 1 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
2
Ugotowaną soję zlewamy na sitko i płuczemy zimną wodą.
Krok 2 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
7
Odsączoną soję mielimy lub rozgniatamy widelcem w zależności od tego jaką konsystencję lubimy.
Krok 3 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
8
Suszone podgrzybki moczymy w zimnej wodzie min. 3 godziny.
Krok 4 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
10
Grzyby odsączamy na sicie.
Krok 5 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
11
Namoczone grzyby bardzo drobno kroimy.
Krok 6 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
12
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju roślinnym aż się zeszkli.
Krok 7 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
13
Do cebuli wrzucamy grzyby i smażymy ok. 10 min.
Krok 8 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
14
Dodajemy rozgniecioną lub zmieloną soję i mieszamy.
Krok 9 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
15
Całość przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy ok 15 min co jakiś czas mieszając.
Krok 10 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
16
Soję z grzybami studzimy po czym dodajemy jajko.
Krok 11 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
17
Farsz do pierogów dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 12 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
18
Przygotowujemy ciasto do pierogów. Mąkę łączymy z solą, dodajemy wrzątek, olej i żółtko, mieszamy i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przygrywamy i odstawiamy na ok 15 min. w ciepłe miejsce żeby odpoczęło.
Krok 13 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
19
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
Krok 14 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
20
Przyrządem do pierogów wykrawamy z ciasta kółka.
Krok 15 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
21
Na każde kółko nakładamy 1 łyżeczkę farszu.
Krok 16 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
22
Formujemy pierogi.
Krok 17 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
23
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 1 min od czasu aż wypłyną na wierzch.
Krok 18 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto
24
Pierogi podajemy na ciepło z okrasą, ulubionymi ziołami lub niczym nie posypane, bo takie też są smaczne :) SMACZNEGO!
Krok 19 - Pierogi z soją i grzybami leśnymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 07.05.2014 11:13
Uwielbiam eksperymentalne pierogi:)
fotoviderek 07.05.2014 07:11
Pierogi pierwsza klasa :)
Krystyna32 07.05.2014 07:02
pyszne pierogi
patryska76 06.05.2014 22:11
Wyglądają naprawdę apetycznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak