Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
jajko 1 sztuka
woda ciepła 150 ml
sól 1/2 łyżeczki

Farsz

soczewica 1 szklanka
ziemniaki ugotowane 2 sztuki
cebula 2 sztuki
jajka ugotowane na twardo 1 sztuka
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
majeranek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski)

Przygotować farsz.
Opłukaną soczewicę zalać przegotowaną (letnią) wodą i zostawić na noc do namoczenia.
Kolejnego dnia soczewicę ugotować do miękkości (około 30 minut), a później odcedzić na sicie.
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Następnie soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko i wbić te surowe.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przygotować ciasto.
Mąkę należy przesiać na stolnicę.
Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami wrzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).
Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Można podawać z uprzednio podsmażoną cebulą lub polane masłem/olejem.(Swoje pierogi zarumieniam na maśle.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 05.03.2017 09:44
rewelacyjne pierożki
Diana Rusiłowicz 05.03.2017 00:30
Z chęcią się podzielę ;)
TyTaN 04.03.2017 16:24
Ale bym zjadl takoe masakra
Diana Rusiłowicz 04.03.2017 00:50
Polecam :)
Diana Rusiłowicz 04.03.2017 00:50
Polecam wypróbować, są pyszne.
Diana Rusiłowicz 04.03.2017 00:49
Dziękuję :)
Iwusia 03.03.2017 22:29
bardzo smaczny obiadek
IKrakowianka 03.03.2017 21:31
smaczna propozycja
RenataZ-et 03.03.2017 21:30
świetne pierogi
anka1988 03.03.2017 20:42
smakowite pierogi, z soczewicą jeszcze nie miałam okazji kosztowac
gusia1000 03.03.2017 19:56
Dobre pierogi.
Róża1 03.03.2017 18:54
bardzo ciekawe nadzienie :-)
Agnieszka-87-25 03.03.2017 18:20
pyszniutkie są
adelajda 03.03.2017 18:16
ciekawe nadzienie
paulette17 03.03.2017 16:26
Bardzo ładnie podane. Szczerzę pisząc nigdy nie jadłam z takim farszem pierogów, bo u mnie goszczą zazwyczaj ruskie, z mięsem, szpinakiem lub kapustą :)
Konczi 03.03.2017 12:59
prezentują się cudownie i pewnie tak smakują
wwwiolka 03.03.2017 12:29
Bardzo fajny przepis.
Wiesława1 03.03.2017 11:35
Pyszna propozycja
AZgotuj 03.03.2017 11:19
smaczne nadzienie:)
Ola1984 03.03.2017 10:50
Smakowicie wyglądają :)
pestka 03.03.2017 10:47
smaczny obiad
Mniam 03.03.2017 10:44
Bardzo smaczne pierogi :)
Patrycja33 03.03.2017 10:37
mmm bardzo smakowite :)
wyattearp 03.03.2017 09:51
smacznie wyglądają
Justi2401 03.03.2017 09:26
Świetny farsz, pierogi wyglądają znakomicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak