Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z soczewicą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 35 dag.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna 0.5 kg.
jajko 1 szt.
sól 0.5 łyżeczki
olej 1 łyżka
mąka pszenna do podsypania
woda 0.5 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z soczewicą

Soczewicę ugotować we wrzącej wodzie.Następnie odcedzić.Odstawić do ostygnięcia.Cebulę obrać,opłukać.Pokroić w kostkę.Zeszklić na oleju.Soczewicę wraz z cebulą przekręcić przez maszynkę.Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Dodać jajko.Dokładnie wymieszać.Z mąki pszennej ,wody,jajka i soli zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Stolnicę posypać mąką.Rozwałkować ciasto.Szklanką wykroić kółka.W środek wkładać farsz.Dokładnie sklejać pierożki.Gotować we wrzącej,osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Można podawać od razu po ugotowaniu lub przysmażone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukrecja29 15.01.2014 11:15
Pierogów z soczewicą jeszcze nie jadłam, myślę że smakują super dlatego kradnę przepis :)
ONY_za_kare 03.06.2013 16:58
super pierożki
Stenka 23.04.2013 16:33
często robię
EnoBeno 09.03.2013 12:12
bardzo ciekawe te pierogi
matesko 08.03.2013 15:37
lubie i robię
AURELKA 07.03.2013 21:09
uwielbiam je
dianix 04.01.2013 21:17
uwielbiam miało być
dianix 04.01.2013 21:16
uwilbiam
Zdzisław 25.12.2012 07:08
ciekawe
Miki 07.12.2012 11:59
uwielbiam
Ola1984 07.12.2012 11:52
Bardzo smaczna propozycja na sycący obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak