Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem korycińskim i sosem z sałaty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

ziemniaki ugotowane 200 g
Ser Koryciński naturalny świeży 250 g (z czarnuszką)

Ciasto

mąka 250 g
woda gorąca 125 ml
masło 1 łyżeczka

Sos

sałata masłowa 1/3 główki
mleko 100 ml
siemię lniane 1 łyżka
olej z awokado 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem korycińskim i sosem z sałaty

Ugotowane ziemniaki dokładnie łączymy z serem, najlepiej zrobić to przez maszynkę do mielenia mięsa, średnie oczka. Nie doprawiamy, ponieważ ser ma taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać.

Przygotowujemy ciasto.

We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos.

Sałatę dusimy pod przykryciem na mleku. Dodajemy olej i siemię lniane. Blendujemy, do smaku doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Podajemy z pierogami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 18.05.2017 09:20
Ciekawa propozycja
Patrycja33 18.05.2017 00:10
ciekawe pierożki :)
w mojej kuchni 17.05.2017 15:39
pysznie nadziane pierogi
agaK. 17.05.2017 13:05
Wow, sos oryginalny.
bertpvd 17.05.2017 11:24
przepyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak