Pierogi z serem i jarmużem

Pierogi z serem i jarmużem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,5 szklanki mąki poznańskiej

  • pół szklanki gorącej wody

  • 1 łyżka oleju

  • 200 g białego sera (ja żyłam półtłustego)

  • 300 g jarmużu

  • 3/4 szklanki wody (do gotowania jarmużu)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką.
Jarmuż myjemy, pozbywamy się twardych łodyg, drobno szatkujemy (polecam wspomóc się robotem kuchennym). Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy jarmuż, smażymy 3 minuty. Po tym czasie wlewamy wodę i podgotowujemy jarmuż (na średnim ogniu, do maksymalnego odparowania wody). Jarmuż studzimy, dodajemy do niego ser, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli się klei do blatu, można podsypać odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem naturalnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

24.01.2017 18:58
Smaczne pierożki :)

ilka01

24.01.2017 18:07
moje smaki :)

Madzai

24.01.2017 18:05
Fajnie pierożki

halina17

24.01.2017 17:01
Dobre pierogi.

ania2610

24.01.2017 17:01
bardzo dobre!

Mniam

24.01.2017 16:52
Lubię takie połączenia, pyszne pierogi :)

Ania321

24.01.2017 16:22
pyszne pierożki :)

adelajda

24.01.2017 15:11
Dobre pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat