Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i jagodami

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:

jagody 30 dag
twaróg 30 dag
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Ciasto:

mąka pszenna 0,5 kilograma
żółtko jajek 1 sztuka
olej 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
woda 150-200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i jagodami

Przygotowanie farszu:
Twaróg ugnieść widelcem, dokładnie wymieszać z żółtkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Przygotowanie ciasta:
Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło.

Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi.

Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 21.09.2015 17:27
Z jagodami to same pyszności
Wiktoria29 30.08.2015 19:11
same pyszności
Wacław 30.08.2015 17:29
pyszne pierożki :-)
Krystyna32 30.08.2015 12:47
bardzo lubię
patryska76 30.08.2015 12:10
znakomite!!
Futka 30.08.2015 10:05
Cudowne i bardzo smakowite pierożki :)
Aga-25 30.08.2015 09:46
mniam uwielbiam takie
Konczi 30.08.2015 09:28
pysznie wyglądają :)
w mojej kuchni 30.08.2015 09:13
pyszne pierogi
pestka 30.08.2015 09:11
lubię takie pierożki
IZABELA29 30.08.2015 09:09
przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak